Tavaszi nagytakarítás

A városban járva egyre többeket látok a kertekben vagy a házak előtt tenni-venni. Az újjáéledő természet bizony munkát is ad kertes övezetek lakóinak, amit tetszik, nem tetszik, el kell végeznünk. Az egyik délután én is felsorakoztattam a kerti szerszámokat, hogy lássam, mire megyek velük majd a hétvégén.

A szentendreiek inkább örömmel fognak hozzá a ház körüli munkákhoz, sőt a környékünkön még olyanok is laknak, akik a szomszéd portája előtt is rendet tesznek, ha kell, csak szó ne érje az „utca elejét”. Köszönet érte az egész város nevében.

Szerencsések vagyunk, hogy olyan helyen élhetünk, ahol a természet nem fukarkodott, amikor ezzel a szemet és lelket gyönyörködtető környezettel megajándékozott minket. És úgy van jól, hogy amit ránk bíztak, arra odafigyelünk, arról gondoskodunk. Tartozunk ezzel magunknak és a jövő generációinak is.

Lakókörnyezetünk rendben tartása közös ügyünk, amihez mindannyiunk munkájára szükség van. A legutóbbi testületi ülésen éppen a köztisztaságról szóló rendeletünket tárgyaltuk újra, amikor az egyik szomszédom jutott eszembe. Minden tavasszal és ősszel megáll egy nagy halom összegereblyézett kerti hulladék mellett, és arról panaszkodik, hogy sosem tud mit kezdeni vele. Elásni nem akarja, ha elégeti, akkor a meg a szomszédjai szidják a füst miatt.

Nem árt tudni, hogy az önkormányzat minden segítséget megad ahhoz, hogy tisztán és rendezetten tarthassuk környezetünket.

Komposztáljunk

A kertekben összegyűlt zöld hulladék csak nevében felesleges. Valójában megfelelő kezeléssel, komposztálással hasznos tápanyaga lehet a konyhakertnek.  A szentendreiek minden év tavaszán továbbra is ingyenes igényelhetnek komposztládákat, amelyekben a kerti hulladék a földnek hasznos tápanyaggá alakítható. A zöld hulladékot el is szállíttathatjuk. Az önkormányzat évente egyszer az őszi időszakban szervezi meg a begyűjtést. Fontos tudni, hogy égetni csak november 1. és május 31. között, kizárólag pénteki napon szabad.

Hulladékgyűjtés

A rendszeres kommunális hulladékelszállítás mellett, az önkormányzat az év meghatározott napjain ingyenes lomtalanítást is szervez. A családi házas övezetben az ingatlantulajdonosnak évente egy alkalommal van lehetősége 2 m3 lom elszállíttatására. A lakótelepeken, társasházakban lépcsőházanként 1 darab 5m3-es konténert biztosít a város.

Hulladékudvar

Azok a szentendrei ingatlantulajdonosok, akik fizetik a hulladékszállítás díját, a hulladékudvarban is elhelyezhetnek lomot ingyenesen, de csak korlátozott mennyiségben. Családi ház esetében ez a mennyiség 3 m3/év, üdülőingatlannál 1,5 m3/év, társasházaknál pedig 0,5 m3/év.

Szelektív gyűjtés

A város egész területén működik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Sokat tehetünk környezetünkért, ha a papír-, a műanyag- és a fémhulladékot elkülönítve gyűjtjük és az erre rendszeresített szelektív-gyűjtőzsákban helyezzük ki.

Számos lehetőség van tehát, amivel élhetünk annak érdekében, hogy környezetünket megóvjuk és rendben tartsuk. Ne feledkezzünk meg róluk, és ajánljuk azoknak is a figyelmébe, akik esetleg nem tudnak ezekről.

kerteszkedes-3

 

2015.03.18.

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: