Nagytakarítás a 11-es úton

A 11-es út Szentendre fő ütőere, amely biztosítja a város vérkeringését. A várost átszelő főúton nap mint nap jelentős gépkocsiforgalom halad át. A városrészi fórumokon sokat beszélgettünk arról, hogy miként csökkenthetnénk az átmenő forgalom okozta környezeti terhelést. Az utat nem zárhatjuk le, az autók száma sem fog csökkenni egyik napról a másikra, vagyis a kipufogógázok és a zaj okozta szennyezés ellen kevés gyorsan és hatékonyan bevethető eszköz van a kezünkben. Sajnos úgy néz ki, hogy a jelzőlámpák összehangolása sem ilyen eszköz, mert a szakszerű és minden közlekedési szereplő számára biztonságos  összehangoláshoz a tervezés és kivitelezés hosszabb időt vesz igénybe.

Az út mentén lakó családoknak ugyanakkor nemcsak ezekkel a kellemetlenségekkel kell együtt élniük. Tetézi a bajt, hogy nyaranta egy-egy nehezebb teherautó után hatalmas porfelhő kavarog az út mentén. A felvert port belélegezzük, rátelepszik a kertekre, a száradó ruhákra, a házakra és az autókra. Az kocsiút szélén összegyűlő földréteg állandó utánpótlást kap, amikor egy nagyobb eső újabb adag sarat hord az aszfaltra.

A 11-es főút el lett hanyagolva. Nem fordított rá elég figyelmet a közútkezelő, akinek a felelősségi körébe tartozik az útszakasz, és a város sem lépett fel kellő határozottsággal annak érdekében, hogy a helyzet rendeződjön.

Pedig van megoldás.

20150331_11-estakaritas1

A magyar közútkezelővel együttműködve el is kezdtük a főút megtisztítását, hogy véget vessünk az áldatlan állapotoknak. A munka a HÉV állomásnál indult, és terveink szerint áprilisban rendbe tesszük a főút városi szakaszát.

A feladat nem csak az úttest megtisztítása. Az út melletti területeket is rendbe kell tenni, hogy megakadályozzuk az újbóli szennyeződések kialakulását. Csak így tarthatjuk rendben hosszú távon a főutat.

A munka eredményeként csökkenthetjük a szálló por okozta kellemetlenségeket és tisztább, egészségesebb, rendezettebb városban élhetünk.

20150331_11-estakaritas

2015.04.01.

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: