Harmóniában a folyóval

Két hete közös hajókirándulásra invitáltam Leányfalu, Tahitótfalu és Visegrád polgármestereit. A kezdeményezéssel az volt a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet arra a lehetőségre, amit a MAHART kirándulóhajója jelent a régióba látogató turisták számára. A vízen érkezőknek valóban páratlan élményben lehet részük, hiszen Szentendre olyan arcát ismerhetik meg, ami a szárazföldről mindig rejtve marad.

A hajókirándulás során többször is eszembe jutott, hogy a Duna révén olyan lehetőség és kincs van birtokunkban, amiből sokkal többet profitálhatnánk mi, szentendreiek. A folyó és a vízpart nyújtotta lehetőségeinknek még mindig csak töredékét használjuk ki. Nem vigaszként mondom, de nem csak mi vagyunk így ezzel. Gondoljunk csak a fővárosra, ahol a Duna partot szinte hermetikusan zárják el az emberek elől a forgalmas autóutak.

Sőt, mi egy kicsit jobb helyzetben is vagyunk, hiszen van egy csodás sétányunk, ami valamelyest kapcsolatot teremt a város és a vízi természet között. Ezt a kapcsolatot azonban jóval szorosabbá, élőbbé és aktívabbá is tehetjük. Ha körülnézünk Európában több példát is találunk arra, hogy a korszerű városépítészet hogyan integrálja és hogyan teszi természetes térré a folyópartokat a városlakók és a turisták számára.

A spanyolországi Zuera például egy igazán eredeti ötlettel állt elő.  A település sokáig nem volt természetes kapcsolatban a mellette található folyóval. Egészen addig, míg egy új bikaviadal aréna építésébe nem fogtak, aminek helyet kellett találni. Hely pedig már csak a folyóparton volt, amit viszont rendszeresen elöntött a víz áradáskor. A tervezők ehhez igazították az arénát: egy olyan amfiteátrumot építettek, amely a folyó felé nyitott.

Forrás: aldayjover.com

Forrás: aldayjover.com

A bikaviadal-szezon végeztével, ha jön az ár, akkor a turisták és városban élők számára az jelenti a látványosságot, ahogy a víz fokozatosan elönti az aréna lépcsőit és egyre feljebb és feljebb kapaszkodik. Az egykor kihalt árteret, azóta nézelődők hadai népesítik be. A projekt kiváló példa, hogyan lehet új élettel megtölteni egy kihalt partszakaszt.

 

Bécsben a Wien folyó partjának revitalizációja zajlik. A cél olyan közösségi és pihenő terek, teraszok létrehozása a városi folyópart mentén, ahol a bécsiek és a turisták is szívesen töltik el szabadidejüket. Az első teraszt már birtokba is vehették a bécsiek.

Merész ötletekről van szó, de jól látszik, hogy a modern, folyóparti városok igyekeznek kihasználni a vízpartok adta lehetőségeket. A véleményezés alatt álló városfejlesztési stratégiánk is rámutat arra, hogy ezen a téren még van dolgunk bőven. A folyó, a folyópart intenzívebb integrálása a városi életbe, a turisztikai kínálatba tehát kiemelten fontos feladatunk.

poszt2

 

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: