M0-ás körforgalom, városi zöldhullám: egyeztetés a Magyar Közút NZrt.-vel

Városunk képviseletében egyeztetést folytattam a Magyar Közút Nonprofit Zrt. illetékes szakemberivel két városunkat érintő fontos közlekedésszervezési kérdésben, az M0-ás körforgalom és a városi zöldhullám kérdéseiben.

Budakalász, 2011. október 1. Az M0-ás autóút csomópontja a Pest megyei Budakalász határában. MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Budakalász, 2011. október 1.
Az M0-ás autóút csomópontja a Pest megyei Budakalász határában.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Jelen állapotban ott tartunk az M0-ás körforgalmi problémájának megoldásában, hogy a Magyar Közút elkészítette a körforgalom átépítésének engedélyezési terveit, amelyek engedélyezése hamarosan elkezdődik. A terveket az a mérnök szervezet készítette, akik az ország legtöbb nagy kapacitású és úgynevezett turbó-körforgalmát is tervezték, így megfelelő tapasztalattal bírnak a kérdésben. A tervezett kialakítás azt tartalmazza, hogy ez a körforgalom is ún. turbó-körforgalommá lesz bővítve, minden csatlakozó út kétsávossá lesz bővítve, maga a körforgalom is újra két használható forgalmi sávval fog rendelkezni, a körforgalomban való haladást kötelező irányok fogják zökkenőmentesé tenni, melyhez már a felhajtás előtt az úti célnak megfelelő sávba kell majd sorolnia az autóknak és rövid ciklusidejű közlekedési lámpák fogják váltakozva megadni az egyes haladási irányoknak a zöld jelzést. Ezáltal a körforgalmon egyszerre több autó fog tudni áthaladni és váltakozva, egyszerre nagy mennyiségű autónak fog tudni áthaladást adni mind a Szentendre felől az M0-ásra igyekvők, mind az M0-ásról Budapest felé hajtók számára.
A tervek tehát elkészültek és kezdődik az engedélyezés, amit követően pedig mindent meg fogunk tenni azért közösen, hogy az építkezés is mihamarabb megvalósulhasson.

A Szentendrén belüli 11-esen való közlekedés egyik nagy hiányossága az úgynevezett zöld-hullám hiánya, azaz hogy aki egyszer már zöld jelzést kapott valamelyik lámpánál, az további megállási kényszer nélkül végig tudjon haladni az úton folytonos zöld jelzés alatt. Hogy ez a rendszer elkészüljön, még technikai fejlesztésre van szükség, pontosabban a Liliom utcai, Telep utcai és Római sáncnál lévő jelzőlámpa nélküli zebrákat is jelzőlámpás csomóponttá kell fejleszteni és emellett a zöld hullám terveinek is el kell készülnie. Ez a feladat is már tervezési fázisban van, jövő év elejére várható azok elkészülése. A tervek alapján már meg lehet becsülni majd a beruházás várható költségét, mely minden bizonnyal sok tízmillió forintot fog jelenteni, így egyúttal dolgozunk azért, hogy ezen beruházáshoz támogatásban tudjon városunk részesülni.

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: