Városi rend

„Vannak írott törvények – ezek mulandóak; de vannak íratlan törvények is – azok örök érvényűek.” – Mark Twain

Az együttélés örök érvényű íratlan törvényei illetve szabályai azok, amelyek mentén próbálunk egy városban létezni, élni, cselekedni. Elvileg tudjuk, ismerjük őket, mi most csokorba gyűjtöttük, és leírtuk a városi élettel kapcsolatos szabályokat.

Az adózástól kezdve a parkoláson keresztül az ebtartásig szó esik azokról a témákról és területekről, ahol vagy aktív lépéseket kell tennünk, vagy csak éppen szabálykövető magatartást kell tanúsítanunk. Protagorasz, ókori filozófusunk azt mondta, hogy: „Az ember nem csak azért felelős, amit tesz, hanem azért is, amit nem tesz meg.” A felelősségünk tehát nemcsak arra terjed ki, hogy mi mindent teszünk, hanem arra is, hogy ismerjük, illetve ne felejtsük el a kötelezettségeinket; a szabályok, elvárások nem ismerése nem ment fel senkit teljesítésük alól.

„Az én házam, az én váram” – mondja a közmondás, és ez igaz is. A saját portáján mindenki maga az úr, de Szentendre a mi közös várunk, a várossal kapcsolatos feladatok mindannyiunk feladatai, a felelősség is mindannyiunké. Remélem, Önök is magukénak érzik a várost, mert csak akkor várhatja el a város vezetése, hogy sajátjukként gondoskodjanak is róla. Mi, a magunk részéről biztosítjuk a rendet és azokat a körülményeket, amelyek elengedhetetlenül fontosak a mindennapokban.

Önöktől azt várom, hogy jó gazdaként éljenek itt, tartsák be a közösségi együttélés írott és íratlan szabályait, hogy mindenki elmondhassa: Szentendre az én városom, szeretek itt élni, jó itt élni.

Én ezért dolgozom.

hazirend_2015

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: