Felelős építkezés a közösség szolgálatában

Az év végéhez közeledve mindig jó alkalom nyílik a számvetésre. Ahhoz hogy megalapozott célokkal fogjunk bele az előttünk álló esztendőbe, nem árt tudni, hogy mit végeztünk, mire építhetünk. De ideje van a számvetésnek abból a szempontból is, hogy az Önök bizalmából polgármesterként hamarosan az első teljes naptári évemet zárom.

Amikor elkezdtük a munkát, arra szövetkeztünk, hogy anyagi lehetőségeinkhez képest mindent megtegyünk közös otthonunk, Szentedre fejlődése érdekében. Egy természetesen gyarapodó várost képzeltünk el, ahol városrészi fejlesztések egyensúlyban vannak. Lássuk a korán sem teljes leltárt, mit sikerült megvalósítanunk a mögöttünk hagyott időszakban, és mi vár ránk 2016-ban.20150422_concerto

Ha fejlesztésekről és beruházásokról van szó, nem kell szégyenkeznünk a mögöttünk hagyott esztendő miatt. A Concerto program keretében befejeztük a Hamvas Béla utcai panelház korszerűsítését, a Bimbó utcai óvoda energiahatékonysági felújítását, a Püspökmajori Óvodát napelem- és árnyékolórendszerrel szereltük fel és felújításon esett át a Városi Szolgáltató irodaépülete is. A Concerto-projekttel összességében több mint egymilliárd forint értékű beruházás valósulhatott meg Szentendrén.

Idén csaknem 50 millió forintot biztosítottunk a város általános iskoláinak felújítására. A szeptemberi tanévkezdésre a Rákóczi, a Templomdombi, a Barcsay és az Izbégi iskola újulhatott meg. Az iskoláinkra szánt 50 milliós felújítási alapot jövőre is elő fogjuk teremteni.

keopNovemberben végre hozzáfoghattunk több fontos középületünk energetikai korszerűsítéséhez. Az Európai Uniótól elnyert 150 millió forintos támogatásból megújulhat a Dunakorzó 18. alatti Fehérház, de a központi konyha, a püspökmajori bölcsőde és a felnőtt háziorvosi rendelők korszerűsítésére is jut pénz.

Nem feledkeztünk meg a rászorulókról sem. A Szabadkai úti épület bővítésével lehetőség nyílik egy 20 fő nappali és 10 fő befogadására képes éjjeli menedékhely megnyitására is.

A tervek szerint 2016 januárjában készül el az új HÉV-aluljáró, amely évtizedekig városunk szégyenfoltja volt. Az ide érkező vendégek végre egy Szentendréhez méltó kulturált és esztétikus kapun keresztül léphetnek be a városba.HÉV aluljáró ép1

Számítunk a sikeres pályázatíró csapatunkra a Kőzúzó utcai városi sporttelep fejlesztése kapcsán is. Az önkormányzat számára elérhető pályázati összegből, – ha sikeresen pályázunk – egy 44X64 méter területű műfüves labdarúgó pálya valósítható meg. Az akarat és az önrész rendelkezésre áll, már csak a pályázaton elnyerhető összeg hiányzik.

És még egy jövőre vonatkozó fejlesztés. 2016-ban is folytatjuk sikeres 1+1 útépítési programunkat. Ehhez várjuk azokat az utcaközösségeket, akik úgy érzik, maguk is tudnak tenni lakókörnyezetük fejlődéséért. Az önkormányzat és a lakók összefogásával működő programban olyan területeken is megvalósíthatók járda-és útfelújítások, ahol a városfejlesztési program által betervezett fejlesztések csak később kerülnének sorra. Ebben az évben nyolc utcában sikerült felújításokat végeznünk, a napokban éppen a Rügy utcaiak vehették birtokba az új utat.

A mérleg korántsem teljes, de talán érzékelteti azt a munkát, amit közösen sikerült elvégeznünk 2015 folyamán. Köszönöm, hogy együtt dolgozhattunk, és bízom benne, hogy jövőre hasonló eredményekkel állhatok majd Önök elé.

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: