Virágozzék minden virág

Ki a virágot szereti…

…rossz önkormányzat nem lehet. Szentendre önkormányzatára most a virágellenesség bélyegét készülnek rásütni egy végtelenül egyszerű képlet mentén: magánszemély/vállalkozó ingyen virágot ad a köznek = jó civil, önkormányzat eltávolíttatja a közterületre kihelyezett virágládákat = gonosz hatóság.

Egyszerű képlet, amiből percek alatt összeáll a könnyen emészthető hír, a kattintásszám biztosítva, az ítélet borítékolva.

De mi van, ha valakit, valakiket a valóság is érdekel? Nos, számukra megpróbálom megvilágítani a Dumtsa korzó virágmizériájának talaján elburjánzott félreértések hátterét.

Szentendre büszkesége, egyben nehéz feladatokat, felelősséget a városra rovó adottsága a város sajátos építészeti arculata, a műemléki védettségű épületek sora. A városképet őrizni kell, miközben a mindennapi élet zajlását is biztosítani szeretnénk a védett falak között. Az önkormányzat úgy kívánja megőrizni a városképet, hogy közben egymást váltó fesztiválok állandó helyszíne a város, ünnepi kellékekkel, kiszolgáló létesítményekkel. Kényes egyensúlyt kell fenntartani a műemléki vagy helyi védettségű épületek óvása, a városkép védelme és a rendezvények lebonyolítása között.

Az egységes arculat biztosítására a helyi rendelet szerint közterületen csak a főépítész és a zöldreferens által jóváhagyott kaspókat, kellékeket szabad kitenni. A rendezvények végeztével azok kellékeit a rendezőknek a közterületről el kell szállítani. Ez valamennyi rendezvényre, így a Dumtsa korzó rendezvénysorozatra is vonatkozik: a péntektől vasárnapig tartó programsorozat eklektikus kellékeivel vidám díszletet nyújt a vásári forgataghoz, de ezek a díszletelemek a vásár zárultával, az árusok levonulásával, a hétköznapokban már zavaró összevisszaságot mutatnak a város sétálóutcáján. Fontos, hogy itt nem a virágokról van szó, hanem a vásári kellékekről, melyekre virágokat pakoltak. Van köztük varrógép, kiszolgált beltéri bútor, különféle stílusirányzatokat képviselő kaspók, cserepek, vödrök, raklapok és rikító színekre mázolt bádog alkalmatosságok. Ezek így már rontják a városképet, ezért kérte meg az önkormányzat a szervezőket, hogy csak a vásár idején használják ezeket a kellékeket közterületen. Ahogy a lacipecsenyés nem hagyja kint a főzőalkalmatosságot, a kürtőskalácsos a sütőt, úgy a hétvégi rendezvény szervezői sem hagyhatják a közterületen a rendezvényük kellékeit, a kanapékat, foteleket, asztalokat, székeket, és az alkalmi növényposztamenseket sem.

Az önkormányzat azzal, hogy erre figyelmeztette a szervezőket, csak a jogegyenlőség elvének próbált érvényt szerezni, hiszen a helyi rendelet mindenkire vonatkozik, aki rendezvényt szervez a városban. Azt, hogy mindez a Dumtsa korzó szerződésében is világosan benne van, most hagyjuk is. A szervezők megsértődtek és a könnyű bosszú lehetőségét látták abban, hogy Szentendrét mint a virágok ellenségét mutassák be ország-világ előtt.

Nos, a városvezetés virágosításhoz való hozzáállásáról legyen elég annyi: Szentendrén a több mint 450.000 m2 közterület fenntartására állandó parkfenntartási állományt működtet az önkormányzat. Évente kétszer, tavasszal és ősszel virágosít a Városi Szolgáltató, ilyenkor a 17 közterületi virágágyásba és 95 virágládába tízezrével ültetik a tulipánokat, árvácskákat, egynyári és évelő virágokat. Ezeket tavasztól késő őszig gondozzák, locsolják, gyomlálják a munkatársak, időnként cserélik a földet, a növényállományt, alkalmanként új virágágyásokat alakítanak ki.

Tavaly adtuk át a város első közösségi kertjét, melyben 28 ágyást alakítottunk ki a családoknak. A Szélrózsa kert a gazdálkodás mellett közösségi programok helyszínéül is szolgál.

A 11. sz. főút melletti kandeláberekre épp a hétvégén helyezték ki a muskátlikat, az 1284 cserép virágot egészen októberig naponta locsolják; kéthetente tápanyag-utánpótlást is kapnak a növények.

A város évek óta megrendezi a Legszebb virágos előkert, erkély, terasz és ablak c. lakossági pályázatát, mely rendkívül népszerű a helyiek körében.

Szentendre virágszeretetét országos megmérettetésen is értékelték már: a virágos Magyarországért Országos Környezetszépítő Versenyen Szentendre 2016 végén különdíjat nyert az egységes városarculatért és a közterületek gondozottságáért, és döntésekor a szakmai zsűri külön értékelte a civilek bevonását.

Általában azt vallom, élni és élni hagyni, virágozzék minden virág. De néha muszáj gyomlálni is.

 

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: